OKTOTOPOS

octotopos ile ilgili görsel sonucu

OKTOTOPOS
Okto 8 , topos ev demektir...Oktotopos veya Dominion horoskop sistemi orijinal şekli eski Mısır uygarlığının başlarına dayanmaktadır. Asur veya Keldani yöntemi olan oktotopos un ( sekiz ev sisteminin) sonralarda kadim yunan tarafından benimsendiğini kabul edebiliriz. Bugün bizler ise dode = on iki, topos=ev i kullanmaktayız... Bu bilgiler kadim mısır dan günümüze ulaşmıştır..Delphi, Didim, Lebranda, Klaros tapınaklarında karşımıza horoskop taslakları sıkça çıkar... M.Ö 9 yüzyıldan günümüze uzanır bu...Antik çağda kaderi sorgulayan insanlar horoskopu kaderin mistik bir yorumlanması, çözümü olarak görürlerdi. Didim deki Apollon tapınağı da buna örnektir. Bu merkezde kehanetler yapılır ve öngörüler ile geleceği şekillendirmeye çalışırlardı.
Oktotopos a göre , horoskopta evlerin dizilişinde Yükselen Doğu ufkunda olmak üzere 1.ev çizgisidir. Bu yaşamdır, günün erken saatlerine rastlar. Saat yelkovanı yönünde 2.ev paraya karşılık gelmektedir. Bunu Yolculuklar, Ebeveyn, Çocuklar, Sağlık, Eş ve Ölüm evleri izler. O halde bu bilgiler zamanımızdan 5 bin yıl öncesine uzanır. Bir kaç örnek vermek gerekirse, 1. ev yaşamı sembolize eder ve Güneş in 05:00 07:30 saatleri arasına denk düşer, dolayısıyla bizler de bu saatlerde canlanan ve hareketlenen doğaya uyum ve adaptasyon sergileriz, adeta yaşam başlar. Mısırlılarda bu zaman dilimine '' Yaşam '' derler. 1.ev in doğuşu da bu şekilde olur. Bundan dır ki doğum haritasında en güçlü ev olarak görülür . Çünkü tüm evleri hizaya dizer. Sabah erken kalkan yol alır sözü tamamen bununla ilgilidir. Tattva saatleri ile de kuvvetli bağlantıları vardır. Diğer yandan genelde 13:30 ile 17:00 arası ise insanlar evlerine gidip dinlenirler , çünkü yorulurlardı, aileleri ile birlikte olurlardı, gerçekten de bizler enerjimizi 4.ev ile tazeler, şarjlanırız... Mısırlılar da bu zaman dilimine de '' Aile'' dediler... Akşam 22: 00 , 02: 00 arası ise genellikle herkes eşleri ile birlikte olur, vakit geçirirlerdi buna da '' Kadın'' adını verdiler... Bizler halen dodekatopos yani 12 li sistemi kullanıyoruz. Ancak şunu biliyoruz ki evlerin her birisi bir zaman dilimini ve sürecini anlatıyor. Bu konu ise sandığımızdan daha da derin ve kapsamlı bir konu...
Onur Güven
Ocak 2017
Yararlandığım kaynaklar;
"The Law of the Convoluted Revolution of the Forces Symbolised by the Four Aces Round the Northern Pole")
Manilus - Astronomica.
Firmicus Maternus, Ancient Astrology, Theory and Practice: Matheseos Libri VIII, Noyes Press, Park Ridge, New Jersey, 1975.

Yorumlar

Popüler Yayınlar